От 18 лекарства срещу COVID-19 само 9 са безплатни, а 3 липсват.

...
От 18 лекарства срещу COVID-19 само 9 са безплатни, а 3 липсват.
Коментари Харесай

Важни лекарства срещу COVID-19 изчезнаха от аптеките

От 18 медикаменти срещу COVID-19 само 9 са безвъзмездни, а 3 липсват. Това разяснява пред  Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

" Общо 18 медикаменти са особено за диагнозата COVID-19. От тях 4 медикаменти трайно липсват - да вземем за пример антикоагуланти. 9 от тях са с доплащане, тъй като без това те са единствено референтни. Има 9 безвъзмездни медикаменти, част от тях ги няма на пазара, тъй като се изнасят ", изясни Костов. По думите му всички 18 медикаменти са в изцяло реимбурсирани групи, само че единствено половината са изцяло безвъзмездни, а от тях 3 ги няма и остават 6.

" Безплатните лекарства се предписват еднократно и са до три броя на рецепта, единствено за обезпечени хора. Има и лечебни курсове, които не би трябвало да се нарушават - варират от 3 до 10 дни. След като изтече избраното време, за което са предписани медикаментите, пациентът към този момент би трябвало да си ги заплаща самичък, ако лечението му продължава ", изясни Костов.

Наскоро Националната здравноосигурителна каса уточни които ще са безвъзмездни за пациенти с лека форма на ковид, които са минали през Коронавирус центрове. Те са разпределени в три групи - антибиотици, кортикостероиди и лекарства, повлияващи кръвосъсирването.

На доста места обаче предписването им, което би трябвало да става с електронни предписания, към момента не тече безпрепятствено. В Бургас да вземем за пример стана известно, че макар че има две поликлиники, които са сключили контракт с НЗОК, те към момента не могат да изписват безплатни медикаменти за домашно лекуване, защото чакат. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР